Tarjottimet

Mielenmaisema-tarjottimet

Tarjottimien hinta 30€. Tarjottimen koko 36cmx28cm.

Aiheena tarjottimissa on rakkaus luontoon, meillä voi olla erilaiset mielenmaisemat jossa viihdymme, järven tai joen rannalla, metsässä, näköalapaikalla, talven lumihangilla, syksyn tähtiöissä. Niinpä jokainen kohtaaminen on kohtaamista erilaisten tapojen, tottumusten, ajatusten kohtaamista. Sama sana tuo jokaiselle omanlaisensa merkityksen, mielikuvan tai tunnelatauksen. Joskus voi asian ymmärtää lähes samalla tavalla. Näin on mielenkiintoista tutustua erilaisiin näkökulmiin, mutta myös kokonaan toisen kartoittaminen ei onnistu koskaan. Sinun kokemuksesi ei ole sama kuin minun. Nämä ovat itselle enemmän symbolisia piirroksia ja jatkumoa Kalevala-teemaan, jossa eläimet ja luonto ovat persoonia. Tapion tyttäret ja pojat, veden haltijat ja luonnonilmiöt sekä kasvit ovat persoonia tai henkiä. Mutta tulkinta on vapaa.

Tarjottimia on myynnissä mm. Joensuun Taidemuseolla, Wetterhoffissa Hämeenlinnassa. Tarjottimia voi myös tilata suoraan sähköpostitse: ajaloniemi@gmail.com tai tarja.jaloniemi@gmail.com

pihlaja
Pihlaja ja Tuulenkare

Tuulenkare tanssittaa Pihlajaa saaden värikkäät lehdet (ajatukset) liikkeelle. Tanssi (yhteistyö) on hyvällä mielellä tapahtuvaa niin, että siitä voi syntyä jotain lennokasta ja mukavaa. Tanssijat ovat pukeutuneet juhlavaatteisiin, sillä tanssijat yrittävät tuoda parhaat puolet itsestään esille tähän yhteiseen tanssiin. 

Pihlaja on suomalaisille pyhä puu ja sen marjat vielä pyhemmät. Pihlaja on esteettisesti kaunis kaikkina vuodenaikoina, joten se sopii myös symboliksi arvoihin joita ei voi mitata materiallisella hyödyllä. Hinnoitelematon.

Omenaiset
Omenaiset

Omenaiset pohdiskelevat leppoisassa tunnelmassa asioita, keksivät ideoita ja jatkavat toisten ideoita eteenpäin. Jotkin ideat ovat vasta kukkimassa ja toiset ideat on jo poimittu kypsinä koriin. Ideoissa itsessään on uuden alkuja, joista voi kasvaa uusia omenapuita. 

Rauhallinen pohdiskelu ja pysähtyminen on tarpeen uusien keksintöjen luomisessa. Ja hyvä tunnelma.

Niitty_ja_Metsa
Niitty ja Metsä

Nainen on tässä Niitty, jossa yksi- tai kaksivuotiset kasvit kamppailevat elintilasta. Oman elämän suuntaa ei pysty välttämättä rakentamaan rauhassa, vaan on elettävä hetkessä, mukauduttava tilanteisiin, otettava huomioon velvollisuudet, tunteet, odotukset. Äitinä on huomioitava lapset, tyttärenä omat vanhemmat, ehkä muut sukulaiset, ystävät ja omat rakkaat. Erilaisuuksien kohtaamista: paljon pieniä kasveja kohtaa varjoisan ja suojaisan Metsän.

Niityllä lentelee perhoset ja hyönteiset ja siellä on monenlaista surinaa, mutta myös suojatonta, tuulista. Mies on tässä Metsä-hahmo, joka on kasvattanut rauhassa isoja puita ja tuo tuulensuojaa ja turvaa Niityn reunalle. 

Lumi_ja_Metsa
Lumi ja Metsä

Lumi on hetkellinen lepo ja viilennys, vaalea ja kevyt. Lumi peittelee Metsän lepoon ja hiljentymään talveksi. Se rauhoittaa metsän huminaa. Erilaisuudet kohtaavat, hetkellinen Lumen vaaleus ja pitkäikäinen kaiken värin kerännyt ikimetsä, vaalea Lumi ja kaikkien sävyjen sisältämä tummuus hämärässä metsässä, kevyt ja painava, viileä Lumi ja puun lämpö kohtaavat. 

Lakka ja Suo
Lakka ja Suo

Lakka kasvaa vaikeakulkuisen taianomaisen ja mystisen Suon reunalla. Suo suojelee Lakkkaa niin, että Lakka voisi rauhassa kenenkään tallomatta laittautua kauniiksi oranssinkeltaisiin väreihinsä. Jokainen lakan marja on erillinen, kuin oma persoonansa, itsetietoisesti nousten sammaleen seasta, omasta erikoisuudestaan ja kauniista väristään tietoisena. Suon väri vaihtelee sammaleenvihreästä ruskeaan ja oranssiin ja huumaa suopursulla sinne eksyneen. 

Kamomilla_ja_Aurinko
Kamomilla ja Aurinko

Kamomilla rakastaa Aurinkoa, sen hehkuvaa lämpöä ja energiaa. Kamomilla toistaa auringon muotoa mykerössään ja säteitä terälehdillään. Jokainen tarvitsee omaa Aurinkoaan, josta saa voimaa ideoidensa tueksi ja innostukseksi, kannustukseksi ja kukkiakseen. Toisen ihmisen hyväksyntä on voimaannuttava tunne, kuin suudelma, joka merkitsee, että olet hyvä, kasva ja kuki.

Kaisla_ja_Laine
Kaisla ja Laine

Kaisla on polvistunut piirtämään muotokuvaa vedenpojasta Laineesta ja Laine on tullut rantaan lukemaan kaislasta tehtyä kirjaa. Yrityksenä molemmilla on ymmärtää erilaisia maailmoja, vedenalaista elämää ja elämää rantahietikolla. Kaisla keinuu ja kuiskailee laineiden liikkeiden mukaan. Kaisla tarvitsee veden läheisyyden, sen varpaat koskettavat vettä. 

Kohtaamisesta syntyy lentoon mielikuvituslintuja, kuvitelmia, jotka lentävät ilmaan, toiseen maailmaan, haaveisiin, minne ei kumpikaan pysty menemään. Yhteistyöstä syntyy uusia maailmoja, haaveita, tarinoita, jotka inspiroivat uusia kertomuksia. Linnut ovat ehkä väärinkäsityksiä, koska näiden persoonien niin erilaiset maailmat eivät voi täysin käsittää kaikkea samalla tavalla. 

Sinun kuvitelmasi ja minun kuvitelmani lentävät samaa matkaa, mutta ovat erilaisia tulkintoja.

Ulpukat
Ulpukat

Ulpukat ovat siikojen sisaria ja Veen emon lapsia. Ne hoitavat vedenalaista kasvipuutarhaa ja tyynnyttävät veden kuohuja. Ne sukeltavat tiedostomattomaan maailmaan tuoden näkyville kultaisen ulpukan. 

Onko elämä kovin erilaista lopulta kasveilla, ihmisillä ja eläimillä, aminohappoja, monimutkaisia ketjuja ja rakenteita? Hiiltä, vetyä, happea ja typpeä. Aineellisesti ja aineettomasti ajatus värähtää ja sen ajatuksen aallot resonoivat sinussa. Aineellisesti kehomme muodostuu materiasta joka on kiertänyt maapallolla ajassa, eliöissä, jo sukupuuttoon kuolleissa lajeissa. Henkeä kuka voisi käsittää? Ja piilossa oleva maailma pysyy meille salaisena. 

);